Zeilen in CANADA

 

Prijzen:

Algemeen

Het eiland langs de westkust van Canada wordt van de oceaan afgescheiden door het eiland Vancouver. De ‘Strait of Georgia’, biedt u een beschut zeilgebied, met een eigen sfeer. Het zuidelijke deel kent wat meer open water en een groot aantal eilanden, met schitterende ankerplaatsen. De meeste havens liggen hier op de wal, de Sunshine Coast. Het noordelijke deel word beheerst door uitgestrekte natuurreservaten. Hier voelt u zich een met de grootsheid van de Canadese natuur. Bij zomerse temparaturen zeilen langs bergen met eeuwige sneeuw op de top is een belevenis apart.


Zeilgebied

De Strait of Georgia is ca. 20 mijl breed en 125 mijl lang. De ongeveer tweehonderd eilanden zijn vaak klein en onbewoond. Ze zijn rustig en ademen een stille atmosfeer. Langs de kust liggen kleine en middelgrote vissersplaatsen. Zuidelijker, in Amerikaanse wateren, liggen de St. Junan eilanden. De Strait of Juan de Fur-a vormt hier de verbinding met de Stille Oceaan over een afstand van ongeveer 80 mijl. Vrij centraal achter de Vancouver Island liggen de Discovery eilanden en het gebied van de Desoiation Sound. Een vaargebied met vele smalle passages en langs de diepe Iniets, die de omgeving zo indrukwekkend maken. 50 mijl lange en 2 tot 3 mijl brede Strait of Johnstone is de noordelijke verbinding met de Stille Oceaan.

Bevolking

Houtbouw is een belangrijke bron van inkomsten. De lange stammen worden naar het water afgevoerd en daar verzameld. Als grote vlotte wordt het voor verdere verwerking versleept. Ook is het gebied rijk aan vis. Zalm is een veel voorkomende soort. Veel bewoners leven van de visserij. Van de oorspronkelijke indianen bevolking leven nog diverse stammen op traditionele wijze.


Klimaat

Vancouver Island ligt ongeveer op dezelfde breedtegraat als Parijs. De lucht boven de oceaan heeft een milde invloed op het klimaat. De maanden met de meeste zon zijn juli en augustus. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond de 21 graden. Door de invloed van de koude golfstroom blijft het water echter fris.

Mist is ongewoon in de Strait of Georgia. Van Johnstone Strait tot de Discovery eilanden en in het Cordero kanaal kan onder invloed van koeler water wel mist ontstaan.

Natuur

British Columbia is een uitgestrekt gebied, met een relatief lage bevolkingsdichtheid. De meeste mensen leven in steden en in dorpen. Langs de kust
vindt u een groot aantal marine parks. Deze natuurreservaten hebben een duidelijk recreatief
doel. Behalve het algehele verbod op ontginning en bebouwing liggen de beperkingen vooral in voor zich sprekende gedragsregels en de toegang is over het algemeen vrij. Mens en natuur ontmoeten elkaar. Visarenden, zeemeeuwen, otters, herten en beren komen in het gebied nog voor. In de noordelijke Queen Chartotte Strait worden regelmatig nog walvissen gesignaleerd.


VANCOUVER ISLAND

Vancouver Island is ongeveer 450 km lang en kan in drie delen worden opgesplitst.

1. Het zuidelijke deel van Victoria tot Nanaimo is het meest ontwikkelde gebied. Er zijn diverse makkelijke verbindingen met het vaste land, met name met Vancouver Stad. Nanaimo is de tweede stad van Vancouver Island. Hier zijn diverse goede jachthavens.

2. Het centrale deel van Nanaimo tot Campbeil heeft meer zandstranden. Nabij Campbeil River, ook wel ‘Salmon capital of the world’, ligt Comox, een stadje met 7600 inwoners. Campbeil River Airport wordt dagelijks aangevlogen vanuit onder andere Vancouver.

3. In het noordelijke deel, van Campbeil tot Port Hardy wonen relatief weinig mensen, in kleinere plaatsen. Het gebied is ruiger dan de zuidelijker gelegen delen.

Wind en Getij

De meest voorkomende wind (de Westerly) is in de zomer matig. Afhankelijk van de vorm van het landschap en richting van de passages kan deze windrichting veranderen. Een Southeasterly kan met namen in het zuidelijke deel van de Strait of Georgia enige regen brengen. Het getij verschil varieert van 50cm achter in de diepe inhammen tot 5,5 meter bij Prudeaux Haven tijdens springtij. Het water komt bij vloed van noord en zuid om Vancouver Island heen en ontmoet elkaar ter hoogte van Campbelf River. De stroomsnelheid komt in de Strait of Georgia eigenlijk nergens boven de 2 knopen uit. Stroomversnellingen door getijdebeweging komen wel voor waar passages nauwer -en/of ondieper zijn. Dit geldt met name voor de passages bij de Discovery eilanden. Hier is de doorvaart alleen mogelijk tijdens doodtij.

Canada/Usa duoane

De San Juan eilanden zijn Amerikaans grondgebied. Personen- en goederenvervoer tussen Canada en Amerika is doorgaans een routinezaak. Het is verplicht om een haven met douane faciliteiten aan te lopen. Deze Port of Entry kan met de marifoon worden aangeroepen bij het binnen varen. Overigens gelden voor het meebrengen van goederen en voedsel een aantal restricties.


Ligplaatsen buiten havens

In diverse vaak bezochten baaien heeft de overheid drijvende steigers beschikbaar gesteld, herkenbaar aan een helder rood geschilderde railing. Ze bieden de mogelijkheid om gemakkelijk aan land te gaan.
In veel gevallen zijner walstroaansluitingen en is er water te krijgen. De vrije ankerplaatsen in het gehele gebied zijn goed beschreven in de aan boord aanwezige handboeken.