Noorwegen

Prijzen:

Algemeen
Noorwegen, land van reuzen, trollen en mythen, maar ook lieflijke Scandinavische vissersdorpjes en prachtige natuur, zeehonden en walvissen. Beschut varen tussen de eilanden met nauwe doorgangen en veel stokken met wijzende vingers. U kunt hier de heerlijkste verse garnalen eten en de zalm is niet te versmaden. Vanaf Stavanger beginnen de fjorden met de echte bergen. Een natuurschouwspel, soms wel zeshonderd meter omhoog springende steile rotsen in groenblauw fris water. U ziet ongelofelijke watervallen die van grote hoogte de zee in vallen in witte sluiers. Ruisend, klaterend water en diepe stilte. De lucht is kruidig en bossig fris en het licht schijnt een heel eigen leven te leiden. Een zeilervaring van grote schoonheid.
Er is geen zeegang, nauwelijks tij en navigatie? Als je er eenmaal aan gewend bent is er geen klap aan. Verstokte Noorwegengangers noemen het dan ook de noordelijke Riviera.

.
Zeilinformatie:
Noordnoordwestelijke winden en flinke stromingen maken dit gebied geschikt voor de ervaren zeiler met als liefhebberij navigatie. Als het "westweer" is, zal de wind langs het grootste deel van de zuidelijke punt van Noorwegen met de kust meebuigen. In het stuk tussen Egersund en Kaap Lindesnes en Kristiansand west en verder naar het oosten zelfs zuidwest. Als het mooi weer is, met een hoge drukgebied boven Scandinavië en relatief weinig wind, gaat de SOLGANGBRIS (zonnebewegingswind) waaien. De wind waait uit de richting waar de zon staat, dus 's morgens uit het oosten, draaiend naar zuid en vervolgens 's middags naar het westen. Een typische zeewind die ontstaat door opwarming van het land. De watertemperatuur is aan de lage kant, maar in augustus kan die oplopen tot wel 22 graden.

Jachthavens
In Noorwegen liggen vanaf de Zweedse grens tot aan Tromsø in het noorden ongeveer 340 jachthavens. De prijzen variëren al naar gelang de faciliteiten die geboden worden, maar liggen globaal gezien tussen NOK 20,- en NOK 100,-. Een aanrader is het unieke boek voor zeilers, ‘Guest Harbours in Norway’, beschrijft 340 jachten en natuurlijke havens.

Klimaat

 
C
uren zon
regen in mm
water C
wind
juni, juli, augustus
16
-
80
20-22
nw 4

Seizoenen

seizoen jan feb maa apr mei jun jul aug sep oct nov dec
hoog                    
tussen                    
laag                        
af te raden        
Vertrekhavens
Klik voor meer informatie over de vertrekhavens boven aan deze pagina op "Kies uw haven"

Scheepspapieren
Contracten, scheepspapieren, zeilcertificaten en bemanningslijsten worden conform de van u ontvangen gegevens, voor u ter plaatsen komt, geregeld.