Caribbean > Virgin en Leewardeilanden

Amerikaanse en Britse Virgin Islands

Prijzen:

Algemeen
Een vleug piraterij en romantiek en veel wrakken met een mogelijke schat. De Cariben spreken tot ieders verbeelding door bekoorlijke baaien met zandstranden en kokospalmen, waarachter een geheimzinnige vegetatie schuilgaat. De constante oostelijke passaatwind en de heerlijke tropische temperatuur maken de Cariben tot een aantrekkelijk vaargebied. Op zowel de Britse als de Amerikaanse Virginislands (de Maagdeneilanden) is het prachtig toeven. U kunt wekenlang zeilen zonder twee keer in hetzelfde haventje te liggen. U kunt onbewoonde eilandjes ontdekken en even de koning te rijk zijn op een plek helemaal alleen voor jezelf.

Zeilomstandigheden
De wind waait met gemiddeld 15 tot 18 knopen. Navigatie vindt voornamelijk plaats op zicht, maar er zijn ook excellente kaarten van dat gebied te krijgen. De faciliteiten zijn zowel bij de Britten als bij de Amerikanen piekfijn in orde.


Seizoenen

seizoen jan feb maa apr mei jun jul aug sep oct nov dec
hoog                
tussen                  
laag                    
niet                  

Visum
Voor het Britse gedeelte hebben Nederlanders en Belgen geen visum nodig.
Voor een bezoek aan de Verenigde Staten is sinds juli 1989 geen toeristenvisum meer nodig. Wel moet de Nederlandse bezoeker voldoen aan bepaalde voorwaarden:
- Hij moet de Nederlandse nationaliteit hebben en een geldig paspoort (geldig tot na terugkeer)
- het verblijf in de USA mag niet langer dan 90 dagen duren en moet een vakantiedoel hebben
- de bezoeker moet over voldoende geld beschikken om in zijn levensonderhoud te voorzien en moet in het bezit zijn van een retourticket

Geldzaken
Zowel op de Britse als op het Amerikaanse gedeelte van de Virginislands wordt de dollar als valuta gevoerd.
De koers van de dollar is nogal aan schommelingen onderhevig. Travellerscheques worden overal geaccepteerd. Het is veiliger niet al te veel cash mee te nemen. Biljetten van 100 dollar worden in veel winkels geweigerd. Het is ook moeilijk om Nederlandse guldens of andere valuta te wisselen. Een creditcard is in Amerika een veelgebruikt betaalmiddel. Let wel op: girobetaalkaarten kunnen nergens worden gebruikt.

Vertrekhavens
verhuur: Tortola en St. Thomas
meezeilen modern jacht: Tortola, St. Thomas.
klassiek jacht: Tortola en St. Thomas

Scheepspapieren: Contracten, scheepspapieren, zeilcertificaten en bemanningslijsten worden conform de van u ontvangen gegevens, voor u ter plaatse aankomt, geregeld.

Leeward eilanden


Algemeen


De onderste eilandengroep van de Leeward eilanden noemt men "Islands of Mountains and Mangroves" en bevat de eilanden van Barbuda tot Dominica. Guadelope de grootste bestaat eigenlijk uit twee eilanden, ze wordt gescheiden door een nauw, maar manoeuvreerbaar mangrovekanaal. Deze eilanden zijn erg verschillend en kunnen een fantastische ontdekkingsreis opleveren. Een rijkdom aan vogels en vissen, een straf briesje en een heerlijke temperatuur, maken ook de Leewardeilanden absoluut tot een zeilersparadijs.

Klimaat
Zon, wind en tropische lucht- en watertemperaturen van rond de 28 graden zijn de stabiele factoren van de Caribische Archipel, met recht een zeilersparadijs. De Caribbean kent een droog seizoen, met korte verkwikkende buien (februari tot juni) en een nat seizoen (juli tot januari). Ook dan is het zonnig, maar het regent wat vaker en een regenachtige dag zonder zon kan voorkomen. Van september tot november trekken tropische stormen langs het gebied, voornamelijk boven de veertigste breedtegraad, maar ook op afstand kan dit tot krachtige wind leiden. Een goed waarschuwingssysteem in het gehele gebied registreert en meldt zon situatie overigens 48 uur van te voren, zodat tijdig beschutting kan worden gezocht.

Cultuur
De eilanden zijn allemaal overzeese gebiedsdelen (geweest), zodat het gebied een grote verscheidenheid aan nationaliteiten kent.

Zeilen
De standaard wind voor het gehele gebied is een Noordoost passaat, windkracht 3-6 Bft. Vanwege deze richting en de koraalbanken aan de oostzijde van de eilanden bevinden de havens zich voornamelijk aan de westzijde. Het zeilgebied ligt daarmee in de beschutting van de eilanden; tussen de eilanden in kan enige zeegang vanaf de Atlantische Oceaan doordringen. Het koraal en het heldere water bieden een uitgelezen omgeving voor schitterend onderwaterleven. Tegelijk vormt het koraal een extra factor om rekening mee te houden bij het binnenlopen van de havens. Wind zon, water, aangename temperaturen en een variatie aan culturen bepalen het gezicht van de Caribbean. Als u daarnaast ook nog weet dat rond kerst een groot aantal Amerikanen het gebied overspoelt, dan komt u met ons tot de conclusie dat onze late winter en vroege zomer bij uitstek de periode is om de Caribische eilanden per zeiljacht te verkennen.

Navigatie en riffen
De Caribbean kent getij en er staat stroming van enige betekenis. Door de constante temperaturen komt er geen mist of zeenevel voor. De eilanden zijn al op ruime afstand goed zichtbaar en liggen op relatief korte afstand van elkaar, zodat doorgaans met zichtnavigatie kan worden volstaan. Riffen en ondiepten zijn overdag te herkennen aan de kleur van het water. In het algemeen is het daarom voor charterjachten verboden om ‘s nachts te varen. Het boeienstelsel is gelegd volgens het Amerikaans lateraal B-stelsel, tegengesteld aan het Europees systeem. Bij het aanlopen van havens ligt rood aan stuurboord en groen aan bakboord.

Seizoenen

seizoen jan feb maa apr mei jun jul aug sep oct nov dec
hoog                
tussen                  
laag                    
niet                  
Visum: Geen visum is nodig op geen van de eilanden voor burgers van EG-lidstaten

Geldzaken: Op Martinique en Guadelope is het betaalmiddel de franse Franc, op alle andere eilanden is het de EC Dollar, de east-caribbean dollar. Op St. Maarten, St. Eustatius en Saba wordt ook de gulden als valuta geaccepteerd. Over het algemeen is het zo dat u met US Dollars op alle eilanden welkom bent.
Pinnen is enkel mogelijk in de grotere plaatsen op St. Maarten, Guadelope, Martinique en St. Vincent.

Vertrekhavens: Martinique, Guadelope, en St. Vincent

Scheepspapieren: Contracten, scheepspapieren, zeilcertificaten en bemanningslijsten worden conform de van u ontvangen gegevens, voor u ter plaatse aankomt, geregeld.