ZEEZEIL cursussen in 2012

Voor meer info en beschikbare plaatsen:

 

 

 

Zeezeilen of kajuitjachtzeilen: Instapcursus / Basistochten.

Zeezeilen aan de basis leren en het eigen maken van kennis door veel zelf te ervaren. We geven instructie in zeil- en motor manoeuvreren en de basis van kustnavigatie. Het Vaargebied is IJsselmeer en Waddenzee.

Basistochten en -opleidingen

Basistochten zijn bedoeld voor zeilers die de grondbeginselen van het zeilen met open boten al beheersen. Maar ook voor hen die met een klein kajuitjacht op het IJsselmeer varen. Het is een startpakket met alle aspecten van het zeezeilen met een zeegaand kajuitjacht. Vanuit Harlingen start een aantal mooie tochten met als vaargebied het IJsselmeer, de Waddenzee en als het weer het toelaat op open zee. Tijdens het varen van de ene bestemming naar de volgende krijgt u les en doet u
ervaring op met alle zeilhandelingen. Ook het motormanoeuvreren met de kajuitboot komt aan de orde. Anticiperen op windvang. U krijgt de gelegenheid alle vaardigheden onder verschillende omstandigheden te trainen. De ene keer gaat het vlekkeloos en de volgende keer verloopt alles niet geheel zoals u voor ogen had. U krijgt nu de gelegenheid lastige situaties op te zoeken en de handeling net zo lang over te doen totdat het gaat zoals u wilt. Bij het aanlopen van de havens zult u merken dat een goede voorbereiding van groot belang is. Al na enkele dagen manoeuvreert u onder normale omstandigheden zelfstandig door de sluis en in de haven. Als u na een enerverende week in Harlingen van boord gaat, bent u een hele ervaring rijker. Zowel de havens rond de voormalige Zuiderzee als die op de Waddeneilanden zijn pittoresk en dragen een rijke historie met zich mee. En het weer op het Wad is altijd mooier dan dat boven de rest van Nederland! In de basisopleiding komen de volgende handelingen aan de orde:
-Zeilmanoeuvres: We oefenen het kompaskoersvaren ten opzichte van de wind, We trainen het organiseren van zeilwisselen, reven, overstag gaan en gijpen met een kajuitjacht onder normale omstandigheden. Daarnaast is er veel aandacht voor zeilen wisselen en reven. Er zal ook worden geoefend met ankeren en het varen op stroom.
-Navigatie: Doordat u tegelijkertijd vaart en positie moet bepalen, leert u de grondbeginselen van de kustnavigatie. U raakt vertrouwd met kaartlezen en betonningssystemen. U maakt getijdenberekeningen, zodat u weet hoe laat u moet vertrekken om op tijd aan te komen. Om de positie te kunnen bepalen, leert u peilingen te maken en deze in de kaart te verwerken. en verwerkt deze in de kaart.
-Motorbediening: Tijdens het manoeuvreren in de havens oefenen we met de
schroefwerking van de motor en de stopweg van het schip. U leert het schip op de wind te houden en u leert om te gaan met de roerwerking.
-Contactmanoeuvres: Het aanleggen en afvaren op de motor staat centraal bij het motor-manoeuvreren. U leert dit te doen bij sluizen, hoger- en lagerwallen.

Zeezeilen of kajuitjachtzeilen: Gevorderden tochten.

Zeezeilen al jaren beheersen maar de puntjes op de i willen zetten met gevorderden tochten. Een goede kans om het vaargebied uit te breiden en nieuwe vaargebieden te verkennen. Helgoland, Scandinavie en de Frans-Engelse Kanaaleilanden. We gaan verder dan van A naar B varen. We zoeken de interessante gebieden.

Schipperstraining: Training voor ervaren zeilers

Een uitdaging met de Reisvoorbereiding, Routering & Planning tochten. Ervaring opdoen en uitwisselen samen met anderen die het klappen van de zweep kennen. Vaargebied vergroten. U bent aan boord met gelijk gestemde zodat u echt wat leert en grenzen verlegt.

Verkenningstochten

Verkenningstochten zijn puur avontuur en leveren gegarandeerd een actieve vakantie op. Deze tochten zijn een goede voorbereiding voor een eigen oversteek in de toekomst of brengt eerder aangeleerde nautische vaardigheden in de praktijk. Wanneer u geen eigen schip hebt, maar toch aan de benodigde ervaring of mijlen wilt komen voor uw CWO III of IV, zijn dit de ideale tochten. De

verkenningstochten bestaan vaak uit meerdaagse etappes langs onbekende kusten. Het zeilen wordt afgewisseld met het ontdekken van pittoreske havens. Tijdens de tocht worden meer mijlen gemaakt en er wordt minder geoefend dan tijdens de basis- en gevorderdentochten. Daarom is de verkenningstocht ongeschikt voor niveauafstemming. De bemanningssamenstelling is wisselend van niveau, waardoor iedereen optimaal tot zijn recht kan komen. Kustnavigatie en reisvoorbereiding komen uitvoerig aan bod. Het accent van deze tochten ligt vooral op het veilig varen als bemanningslid en/of schipper op grotere afstanden, zoals een Noordzeeoversteek Voor deze tochten is in principe een minimaal een afgerond CWO-niveau I of II kajuitboot of zeezeilen nodig. Maar als u al vaker als bemanningslid met een kajuitjacht op open zee heeft gevaren en heeft geassisteerd bij de navigatie, kunt u ook aan een verkenningstocht deelnemen. U vaart een aantal tochten, waarbij het accent ligt op het toepassen van Kustnavigatie, Reisvoorbereiding Routering & Planning Buitengaats, alsmede het veilig varen als bemanningslid of schipper op langere tochten.

Bretagne

We hebben ons vaargebied rond het bijna exotisch Bretagne flink uitgebreid. Deze wateren zijn bij uitstek geschikt om ervaring op te doen met het vreemde getij Als bagage heb je een uitstekende kennis nodig van kustnavigatie, want fouten op dat gebied kunnen genadeloos afgestraft worden. Vanuit Granville zijn er vele mogelijkheden zoals het aanlopen van havens aan de kanaaleilanden zoals quernsey , de Engelse zuidkust, Cowes, of Bretagne met het o.a. het mooie St Malo. Nederlandse, Belgische en Engelse kustplaatsen Buitengaats en dan de horizon voorbij. Korte, krachtige en dynamisch tochten van één week. Intensief en avontuurlijk. U navigeert, als het weer het toelaat, in een gebied van Oostende tot tussen de banken bij Lowestoft of in de Thamesmonding. Na een zorgvuldige getijdenberekening waagt u zich in het Engelse rivierengebied, over bijvoorbeeld de River Deben en de River Orwell. Harwich(Eng) is een wisselplaats zodat u maar één Noordzee oversteek heeft en ten volle kan genieten van het navigeren langs de Noordzeekust. U vaart een aantal tochten, waarbij het accent ligt op op het toepassen van kustnavigatie, Reisvoorbereiding Routering & Planning Buitengaats, alsmede het veilig varen als bemanningslid of schipper op langere tochten, zoals een Noordzeeoversteek.

Verkenningstochten Oostzee

Scandinavie kenmerkt zich door de vele fjorden, schilderachtige haventjes en ankergebieden. Veel kleine eilandjes en rotsen maken het kustgebied voor de zeiler erg interessant. Opvallend is dat er bijna uitsluitend met sectorlichten wordt gewerkt om je positie of veilige sector te bepalen.

De Colin Archer Memorial Race.

Deze tocht vraagt flink wat reisvoorbereiding en planning. In de dagen voor de start op zaterdag 13 juli in Lauwersoog, wordt er getraind. Vlak voor vertrek wordt er een tactiek bepaald om zo gunstig mogelijk met de stroming en wind uit te komen. Die tactiek wordt natuurlijk steeds bijgesteld. De wedstrijd duurt drie à vier dagen en wordt beloond met een groots en gezellig onthaal in Larvik. De Zeezeilers van Marken zien deelname niet in de eerste plaats als gelegenheid om te winnen , maar meer als kennismaking met het wedstrijdzeilen op zee over grotere afstanden, gekoppeld aan het opbouwen van ervaring. (niveau 2 of vergelijkbaar).