Caribbean > Windward eilanden

Prijzen:

Algemeen
De Windward eilanden: Martinique, St. Lucia, St.Vincent en Grenada en een heleboel kleintjes daartussen. De vier belangrijkste eilanden zijn rijkelijk tropisch met hoge bergen die de wolken vangen. De vochtigheid die daaruit valt zorgt voor een van de fascinerendste spannende vegetaties, het tropisch regenwoud met alle exotische flora en fauna. De stranden die zijn spierwit vol hangende palmen en kleurrijke riffen. De windwards zijn echt een plezier voor de zeiler. Goede wind om mooie tochten te maken en rustige baaien om paradijselijk te kunnen ankeren.

Klimaat
Zon, wind en tropische lucht- en watertemperaturen van rond de 28 graden zijn de stabiele factoren van de Caribische Archipel, met recht een zeilersparadijs. De Caribbean kent een droog seizoen, met korte verkwikkende buien (februari tot juni) en een nat seizoen (juli tot januari). Ook dan is het zonnig, maar het regent wat vaker en een regenachtige dag zonder zon kan voorkomen. Van september tot november trekken tropische stormen langs het gebied, voornamelijk boven de veertigste breedtegraad, maar ook op afstand kan dit tot krachtige wind leiden. Een goed waarschuwingssysteem in het gehele gebied registreert en meldt zon situatie overigens 48 uur van te voren, zodat tijdig beschutting kan worden gezocht.

Cultuur
De eilanden zijn allemaal overzeese gebiedsdelen (geweest), zodat het gebied een grote verscheidenheid aan nationaliteiten kent.

Zeilen
De standaard wind voor het gehele gebied is een Noordoost passaat, windkracht 3-6 Bft. Vanwege deze richting en de koraalbanken aan de oostzijde van de eilanden bevinden de havens zich voornamelijk aan de westzijde. Het zeilgebied ligt daarmee in de beschutting van de eilanden; tussen de eilanden in kan enige zeegang vanaf de Atlantische Oceaan doordringen. Het koraal en het heldere water bieden een uitgelezen omgeving voor schitterend onderwaterleven. Tegelijk vormt het koraal een extra factor om rekening mee te houden bij het binnenlopen van de havens. Wind zon, water, aangename temperaturen en een variatie aan culturen bepalen het gezicht van de Caribbean. Als u daarnaast ook nog weet dat rond kerst een groot aantal Amerikanen het gebied overspoelt, dan komt u met ons tot de conclusie dat onze late winter en vroege zomer bij uitstek de periode is om de Caribische eilanden per zeiljacht te verkennen.

Navigatie en riffen
De Caribbean kent getij en er staat stroming van enige betekenis. Door de constante temperaturen komt er geen mist of zeenevel voor. De eilanden zijn al op ruime afstand goed zichtbaar en liggen op relatief korte afstand van elkaar, zodat doorgaans met zichtnavigatie kan worden volstaan. Riffen en ondiepten zijn overdag te herkennen aan de kleur van het water. In het algemeen is het daarom voor charterjachten verboden om ‘s nachts te varen. Het boeienstelsel is gelegd volgens het Amerikaans lateraal B-stelsel, tegengesteld aan het Europees systeem. Bij het aanlopen van havens ligt rood aan stuurboord en groen aan bakboord.

Seizoenen

seizoen jan feb maa apr mei jun jul aug sep oct nov dec
hoog                
tussen                  
laag                    
niet                  Visum: Geen visum is nodig op geen van de eilanden voor burgers van EG-lidstaten

Geldzaken: Op Martinique en Guadelope is het betaalmiddel de franse Franc, op alle andere eilanden is het de EC Dollar, de east-caribbean dollar. Op St. Maarten, St. Eustatius en Saba wordt ook de gulden als valuta geaccepteerd. Over het algemeen is het zo dat u met US Dollars op alle eilanden welkom bent.
Pinnen is enkel mogelijk in de grotere plaatsen op St. Maarten, Guadelope, Martinique en St. Vincent.

Vertrekhavens: Klik voor meer informatie over de vertrekhavens boven aan deze pagina op "Kies uw haven"

Scheepspapieren: Contracten, scheepspapieren, zeilcertificaten en bemanningslijsten worden conform de van u ontvangen gegevens, voor u ter plaatse aankomt, geregeld.