Meezeilen

Algemeen

Een meezeilvakantie is een zeiltocht ergens ter wereld, waarbij u aanmonstert aan boord van een jacht of schip. Bij de jachten is tenminste een schipper aan boord. Bij grotere schepen wordt de bemanning uitgebreid met scheepsmaten, koks en waar nodig met mensen voor extra service en afhandeling.
Er zijn drie soorten meezeil mogelijk heden ontwikkeld.
Ten eerste cursussen op moderne zeiljachten in binnen- en buitenland. Ten tweede meezeiltochten op moderne- of klassieke jachten voor alleengaanden, stellen of groepen met schipper. Ten derde zeilcruises met moderne- of klassieke jachten met complete bemanning.

Jachten: Aktief Meezeilen

Op verschillende plaatsen in de wereld zijn door ons zeiljachten ingehuurd met schipper. Op deze jachten wordt een actieve inzet verwacht van degenen die meevaren. De schipper is verantwoordelijk voor de gang van zaken aan boord; een geslaagde zeiltocht verlangt evenwel actieve inzet van uzelf. De tochten worden vooraf gepland. De feitelijke route kan in onderling overleg ter plaatse vaak nader worden vastgesteld.
De jachten hebben naast de kajuit 2, 3 en/of 4 tweepersoons hutten en worden op aanmelding ingedeeld. De schipper slaapt als enige in de kajuit.
U boekt dus een kooi op basis van een halve tweepersoonshut. Het maximaal aantal mensen dat per tocht meevaart is gelijk aan het aantal slaapplaatsen in de hutten.

Gebied

Het hele jaar door worden meezeilvakanties aangeboden. Vanwege verschil in klimaat en in seizoenen vindt u hierbij een indeling van de meest voor de hand liggende periodes in een bepaald gebied. Buiten deze periode is het goed om vooraf te overleggen over de specifieke situatie in een bepaald gebied.

De Pot

Het is gebruikelijk dat er een huishoudpot wordt gemaakt, waar ieder een gelijk deel aan inbrengt.
Hiervan wordt o.a. havengeld betaald, frisdranken, ontbijt en lunch. Drank is voor eigen rekening.

Grote Zeilschepen: Zeil Cruises

Zeilschepen, vaak meermasters en doorgaans met accommodatie voor meer dan 12 personen, varen met een vaste bemanning. Inzet van de meezeilers wordt gewaardeerd, maar is niet noodzakelijk voor het varen van het schip. De aan boord genoten maaltijden worden in principe door de bemanning verzorgd.
De grotere zeilschepen met Nederlandse vlag varen veelal tochten van enkele maanden, die in een aantal trajecten zijn opgedeeld.
Daarnaast zijn er mogelijkheden, met name in Griekenland en Turkije om in te tekenen op plaatselijk ingehuurde schepen, met lokale, Engels en Duits sprekende bemanning.
De schepen zijn steeds ingedeeld met aparte bemanningsverblijven en aparte meerpersoons hutten voor de meezeilers.
De specifieke indeling is sterk afhankelijk van het betreffende schip. Een dergelijke zeiltocht brengt u met -meer ruimte en verzorging aan boord- op vele niet alledaagse plaatsen.

Wie?

Een meezeilvakantie is er voor iedereen. Samen varen betekent ook samen een groep vormen. Daarnaast is er altijd wel eens de gelegenheid om er even alleen op uit te trekken, voor een korte excursie, een avondje uit, slenteren langs de kade, om inkopen te doen aan land of gewoon even winkelen in een gezellig dorpje.